NISSAN SKA TILLVERKA ELDRIVEN TRANSPORTBIL I BARCELONA

  • Nya, 100% eldrivna e-NV200 börjar tillverkas verksamhetsåret 2013
  • Tillverkningen av Nissans andra helt eldrivna bil förläggs till anläggningen i Barcelona
  • Nissan investerar hela 100 miljoner euro i Spanien
  • Fler än 700 nya jobb skapas hos Nissan och dess spanska underleverantörer
  • Mångsidig bil som bjuder både familjer och företag på en helt unik körkänsla
  • Funktionalitet och lastkapacitet som nuvarande NV200 - klassens lägsta driftskostnader

Nissan meddelar att man nästa verksamhetsår kommer att börja tillverka en helt eldriven transportbil, e-NV200, vid sin anläggning i Barcelona. Den nya modellen är baserad på nuvarande, prisbelönta NV200 som för närvarande tillverkas vid fabriken, och kommer att bli ett viktigt, innovativt tillskott till Nissans globala utbud av lätta transportbilar.

e-NV200 blir Nissans andra helt eldrivna bil och följer lanseringen av flerfaldigt belönade Nissan LEAF som kom 2010. e-NV200 är ett konkret uttryck för Nissans långsiktiga engagemang för utsläppsfri mobilitet och kommer att erbjuda både företag och familjer användarvänlighet och generöst med utrymme samtidigt som den innehåller de många innovativa och praktiska finesser vi i dag hittar i NV200 i kombination med de mest avancerade komponenterna från Nissan LEAFs drivlina. Detta resulterar i ungefär samma prestanda och räckvidd på en laddning som för Nissan LEAF - tillsammans med klassens lägsta drift- och underhållskostnader.

Den nya modellen, som representerar en investering på 100 miljoner euro för Nissan i Spanien, förväntas skapa ca 700 nya jobb vid fabriken och i den lokala leverantörskedjan. Som ensam tillverkare av e-NV200, kommer anläggningen i Barcelona att förse hela världsmarknaden med bilar och genom detta visa på den växande konkurrenskraften hos Nissans spanskbaseade industriverksamhet.

e-NV200 HELT I LINJE MED NISSANS MÅL ATT BLI NUMMER ETT PÅ LÄTTA TRANSPORTFORDON

Så här säger Andy Palmer, Executive Vice President på Nissan: "e-NV200 är ett verkligt genombrott när det gäller transportfordon, och befäster ytterligare den ledande ställning Nissan har i elbilssegmentet.

"Den nya modellen kommer att erbjuda all den rymlighet, mångsidighet och praktiskhet vi hittar hos en konventionell lätt transportbil - men utan några koldioxidutsläpp vid användandet. Samtidigt bjuder den på den helt enastående körupplevelse som är så unik för eldrivna bilar. Avgörande är också att den kommer att ha klassens lägsta drifts- och underhållskostnader vilket kommer att göra den extremt attraktiv - både för företag och familjer."

e-NV200 kommer dessutom att bidra avsevärt till Nissans målsättning att 2016 ha blivit världens största tillverkare av lätta transportfordon och på så sätt uppfylla en av hörnstenarna i företagets femåriga verksamhetsplan "Nissan Power 88". Förra året nådde Nissan en historisk milstolpe genom att sälja fler än 1 miljon lätta transportbilar på ett år.

De nuvarande versionerna av NV200 har redan sålt i ca 100.000 exemplar. Dess popularitet har bland annat lett till att den utsetts till "Taxi of Tomorrow" i New York efter en mycket krävande urvalsprocess.

För närvarande genomgår prototyper av den på NV-200 baserade elbilen ingående utvärderingar i Europa. Testerna kommer att fortsätta de närmaste månaderna för att ge så realistisk feedback som möjligt från tuffast tänkbara dagliga användande. Denna feedback kommer att hjälpa Nissan att uppfylla kundernas krav så noga som möjligt innan tillverkningen så beräknas dra igång verksamhetsåret 2013.