2007-2017: Nissan Qashqai firar 10 år som crossover-ledare

  • Pionjären Nissan Qashqai – originalet för urban crossovers – fyller 10 år i februari
  • Qashqai är den första modell som kan fira denna milstolpe, eftersom den uppfann segmentet
  • Sedan lanseringen i februari 2007, har Qashqai förblivit Europa’s mest populära crossover
  • En global försäljning av 3.3 miljoner bilar på 137 marknader

 

23.1.2017 - Februari 2017 markerar 10 år sedan försäljningen av Nissan Qashqai crossover startade och märket firar med stil. Kundaktiviteter och media-event kommer att hållas över hela Europa för att markera händelsen. 

 

Nissan är det första märke som når milstolpen 10 år, av en enkel anledning – Qashqai är den modell som var pionjären i crossover-segmentet, så som bilindustrin och bilköparna känner till det idag. 

 

För ett decennium sedan, fanns det inget fordon som lyckats med att mixa praktiskheten och önskan om en SUV med storleken, effektiviteten och den dynamiska prestandan för en kompakt kombicoupé.

  

Qashqai’s innovativa design och mångsidiga lastmöjligheter, startade sin resa 2002 under en utvecklingsprocess, som skulle bli nya Nissan Almera. Det kreativa teamet beslöt sig för att gå tillbaka till ritbordet och skapade en bil som verkligen reflekterade vad kunder ville ha och samtidigt levererade Nissan’s märkeslöfte – Innovation & Excitement for Everyone.

  

Första generationen Nissan Qashqai började säljas i februari 2007 och blev genast en succé. Nära 100.000 exemplar såldes över hela Europa innan årets slut och sedan dess har Nissan aldrig sett tillbaka.

 

Under dessa 10 år, har Qashqai sålt fler än 2,3 miljoner exemplar i Europa, vilket gör den till regionens bäst säljande crossover. Modellen har vunnit fler än 80 priser, inklusive 19 utnämningar som gjort den till "Årets Bil”. 

 

Paul Willcox, ordförande för Nissan Europe, kommenterade: "När Qashqai lanserades 2007, var den unik i sin marknad. Den har förblivit nummer ett i crossover-segmentet, eftersom den har behållit sina originalfördelar och eftersom vi har uppfunnit och konstant lagt till teknik under dess livstid”

  

Processen med fortsatta förbättringar av Qashqai, visas på ett bra sätt genom tillägget av Around View Monitor, Nissan’s hyllade 360° kameraparkeringsteknik. Den infördes i Qashqai 2010 vid mitten av livscykeln, när bilen fick flera förbättringar. Detsamma under 2014, då andra generationen Qashqai lanserades och Intelligent parkeringsassistans lades till utrustningen.

  

Nissan’s pionjäranda har utan tvivel förändrat den europeiska bilmarknaden. Under det decennium sedan Qashqai lanserades, har försäljningen av C-segmentets crossovers bara i Europa, gått från noll till 2.6 miljoner fram till 2016. Nästan samtliga konventionella bilmärken har nu en Qashqai-rival, med 21 direkta konkurrenter på marknaden. Trots det, så är uppfinnaren av segmentet fortfarande nummer ett.

  

2016 sålde Nissan 261,429 Qashqai i Europa (inklusive Ryssland, Ukraina och Kazakhstan). Det är en marknadsandel på 10 % och representerar 5.2 % tillväxt under föregående 12 månader.

  

Succén har spridit sig utanför Europa med en global försäljning av Nissan Qashqai, som nu ligger på 3.3 miljoner enheter i 137 länder över hela världen.

Se videon Nissan Qashqai ’10 Years of Success’ på https://youtu.be/4_1H8_lZm5g