KONCEPTBILEN NISSAN NAVARA ENGUARD CONCEPT: DEN ULTIMATA TERRÄNGGÅENDE RÄDDNINGSPICKUPEN MED BÄRBARA EV-BATTERIPAKET

  • Den Navara-baserade konceptbilen för räddningstjänst är utrustad med prototyper till bärbara EV-batteripaket
  • Som en del av Nissans vision om intelligent mobilitet presenterar den ett nytt användningsområde för Nissans EV-batterier
  • Konceptbilen visar hur   Nissan Navara passar för uppdrag under extremt svåra förhållanden

1.11.2016 – Konceptbilen Nissan Navara EnGuard Concept är en tuff och smart pickup för alla typer av terrängförhållanden. Den är utvecklad för att fungera som en räddningsplattform för livräddande uppdrag i några av världens mest svårframkomliga och extrema miljöer.  Bilen premiärvisades på bilmässan i Hannover 2016.

Navara EnGuard Concept är baserad på Double Cab-versionen av Nissan Navara – nuvarande innehavare av International Pick-up Award – och är utrustad med många skräddarsydda designelement och prestandauppgraderingar.  Bland annat en avancerad drönare, som kan ge värdefull information om vilka faror som räddningsmanskapet kan möta.

 

Den innebär också världspremiär för protoypen till ett bärbart batteripaket, som utvecklats och tillverkats av Nissan. Batteripaketet utnyttjar Nissans beprövade och testade EV-batteriteknologi, som redan används ute på vägarna i 100% eldrivna Nissan LEAF och e-NV200.  Med mer än 250 000 sålda elbilar från Nissan över hela världen har företaget en ledande position inom denna snabbt växande sektor. Det är också ett perfekt utgångsläge för företaget att utnyttja sin specialkunskap i utvecklingen av nya fordonssektorer och möjligheter för konsumenterna i framtiden.

 

När batteripaketet sitter på plats på bilens lastgolv är det i ständigt laddningsläge och laddas av en 2,3-liters dubbelturbo dieselmotor på 190 hk. Batteripaketet är därför alltid laddat för räddningsuppdrag  när detta krävs. Varje batteripaket är på 2 kW och utnyttjar sju Nissan EV-batterimoduler som är skyddade innanför ett vädersäkert hölje i aluminium. 

Två ingångsuttag (laddning) och fem utgångsuttag (urladdning) är integrerade i varje batteripaket, vilket är försett med handgrepp i båda ändarna så att det är lätt att bära. I en räddningsaktion kan de användas för att driva specialutrustning som behövs för kapning eller tunga lyft. De har utvecklats speciellt för att vara ett effektivt alternativ till en bensingenerator. 

Med noll utsläpp och inga brandfarliga bränslen kan de bärbara batteripaketen också användas i trånga utrymmen såsom inne i byggnader och grottor. Extra eluttag är integrerade på varje sida av pickupens lastutrymme. 

Som en del i Nissans vision om intelligent mobilitet forskar Nissan kring hur företagets banbrytande EV-batteriteknologi kan integreras ännu mer i samhället. Dessa prototyper till batteripaket är verkliga exempel på hur det kan appliceras på nya sektorer för att leda till renare och mer hållbara ellösningar. 

Resten av lastutrymmets yta upptas av två utdragbara brickor i fiberglas.  På den grunda, övre brickan lastas lätt utrustning såsom tvåvägsradio, rep och en yxa. Den undre brickan är djupare och smalare. Där förvaras bland annat en syretank och återupplivningsutrustning, flytvästar och flythjälpmedel. 

Nyckeln i bilens roll som livräddare är en drönare. Det är en DJI Phantom 4, som kan operera på 6 000 meters höjd. Den väger bara 1 380 gram och kan flyga i hastigheter upp till 20 meter per sekund i nästan 30 minuter och skicka bilder tillbaka till bilen. Bilderna kan räddningsmanskapet titta på via en pop-up HD-skärm som sitter i väggen i lastutrymmet.

Jämfört med en standardversion av Nissan Navara har Navara EnGuard Concept höjts med 50 mm. Det har skapat extra markfrigång och ökat bilens möjligheter att ta sig fram nästan överallt. Hjulhusen har utrustats med skräddarsydda skärmbreddare och mellan dessa har bilen fått nya, formpressade fotsteg.

Passagerarhytten har fått en helt ny taklinje, som är 136 mm högre än på standardversionen av Navara. På taket finns en kraftfull LED-ljusramp som kan lysa upp i 360 grader. Blå stroboskop är placerade i de fyra hörnen och syns från alla håll.  Matchande stroboskop är integrerade upptill i alla fyra skärmbreddarna samt i de nydesignade dimljusen fram och ljusklustren bak. 

Valet av färger och deras placering har gjorts med stor omsorg under utvecklingen av bilen med särskilt fokus på bilens roll som räddningsfordon. Till exempel har Nissans undersökningar visat att fluorescerande grönt är den färg som syns bäst i dagsljus och färgen är också lättast att känna igen för människor som är färgblinda. Genom att placera färgen på hjulen och sidostegen lyses bilen tidigt upp av strålkastarna från annalkande fordon.

Att Navara EnGuard Concept baseras på topputrustade Tekna-versionen innebär att den fått många standardfunktioner som kan vara användbara i räddningssituationer. Bland annat NissanConnect med satellitnavigeringssystem som hjälper föraren att välja den snabbaste vägen, samt klimatsystem med två zoner och eluppvärmda säten för passagerarnas komfort.

Mest användbart är säkert Nissans banbrytande Around View Monitor, ett kamerasystem som ger föraren en 360-graders helikoptervy av bilen och dess omgivningen på instrumentbrädans skärm. Det är ett perfekt verktyg för räddningsmanskapet. Med hjälp av systemet kan de navigera i svår off-road-terräng utan att behöva gå ur bilen och därmed förlora tid.

Bilen har också förbättrats mekaniskt. Precis som alla Navara är Navara EnGurad Concept uppbyggd kring ett kraftigt stegramchassi, men bilen har fått ett nytt, helt justerbart hjulupphängningssystem som ger ännu bättre off-road-egenskaper.

Philippe Guerin-Boutaud, Corporate Vice President, Light Commercial Vehicles, på Nissan har gett följande kommentar: "Nissan Navara är en tuff och smart pickup, som våra kunder kan lita på oavsett var de ska köra och vad de ska göra i det dagliga livet. Nissan Navara EnGuard Concept är en förlängning av den principen och visar hur vår prisbelönta pickup är perfekt konstruerad för att klara riktigt svår terräng och rädda liv." 

Han tillägger: "Konceptbilen Navara EnGuard Concept öppnar ett nytt kapitel i Nissans vision om intelligent mobilitet, med målsättningen noll dödsolyckor och noll utsläpp.  Vårt bärbara EV-batteripaket är en prototyp som visar hur Nissan kommer att integrera företagets världsberömda EV-batteriteknologi och vår specialkunskap inom nya sektorer i framtiden." 

Ytterligare information om konceptbilen Navara EnGuard Concept och dess funktioner och teknologi, samt bilder och video finns på  http://newsroom.nissan-europe.com