NISSAN BLADEGLIDER GER HÖGTEKNOLOGISK INTELLIGENT MOBILITET PÅ RIKTIGT

  • Avancerad, helt elektrisk batteridrivlina med fantastisk prestanda och dynamiska köregenskaper
  • Utsläppsfri körglädje med centralt placerat förarsäte och två passagerarsäten bakom
  • https://www.youtube.com/watch?v=oLlbGSOogUQ

Från en uppmärksammad stjärna på Tokyo Motor Show 2013 till en fullt fungerande prototyp idag. Nissan har fört det radikala BladeGlider-konceptet framåt, från fantasi till verklighet.

Nissans vision var att utveckla en pigg, effektiv elbil, som skulle ge körglädje och spänning helt nya dimensioner. En bil som skulle "glida" fram tack vare en nästan ljudlös elektrisk drivlina och en aerodynamisk design.

Efter två års utvecklingsarbete med design och teknik, har Nissan BladeGlider blivit en spännande, verklighetsbaserad studie av möjligheterna med avancerad elbilsprestanda. BladeGlider personifierar intelligent mobilitet, en filosofi om att göra bilarna mer spännande genom att tänka i helt nya banor när det gäller hur de ska framföras, drivas och integreras i samhället.

Demobilarna har en avancerad chassikonstruktion med en avsmalnad front och en bred bakdel som ger optimal aerodynamik och stabilitet på vägen. 

Man stiger i och ur bilen via fascinerande, tvåplansvinklade dörrar över midjehöjd, som är upphängda på gångjärn i bakkant.  Det öppna taket på BladeGlider är förstärkt med ett integrerat skyddstak, som kan rullas ut. På så sätt får man i en och samma bil både den härliga upplevelsen av en öppen racerbil och säkerheten hos en coupé.

 

Rattmonterade reglage för BladeGliders system matar in data i en avancerad skärm, som visar hastighet, batteristatus, regenereringsläge och momentkurva. På båda sidor om mittskärmen finns två skärmar, som visar bilder från backkamerorna, som är placerade precis bakom framhjulen. Dessa dubbla skärmar är ett alternativ till dörrmonterade sidobackspeglar och förbättrar aerodynamiken hos BladeGlider. I den pilformade konstruktionen sitter föraren framför de två passagerarna, som kan njuta av extra bra benutrymme. Alla tre personerna i bilen har en utomordentlig panoramavy tack vare den breda, hela vindrutan.

Bilen drivs till 100% av el och har en drivlina med utomordentliga prestanda. Drivlinan har levererats av det engelska företaget Williams Advanced Engineeering, som är Nissans tekniska partner i BladeGlider-projektet. Maxhastigheten för demobilarna är mer än 190km/h* och 0-100km/h går på mindre än 5 sekunder*. Bakhjulen drivs av två 130 kW-elmotorer, en för varje hjul.

Momentfördelningssystemet, som styr vridmomentet som levereras till drivhjulen, förbättrar köregenskaperna ytterligare. Om bilen börjar understyra, fördelar momentfördelningssystemet automatiskt mer vridmoment till ytterhjulet för att bilen ska återfå balans och stabilitet.

Momentfördelningssystemet, som har utvecklats för att öka körupplevelsen snarare än att begränsa den, har tre inställningar: av, smidigt läge och glidläge. 

Kraften kommer från ett högpresterande 220 kW-litiumjonbatteri av fem moduler. Skräddarsydda kylsystem har utvecklats för både batteriet och motorerna.

"Dessa prototyper personifierar Nissans strävan efter att utvidga företagets filosofi om intelligent mobilitet, där körglädje och miljöansvar förenas. Nissan menar att alla bilentusiaster kan se fram emot en utsläppsfri trafikmiljö i framtiden och BladeGlider är ett perfekt bevis på det. Det är elbilen för bilälskare,”  sade Daniele Schillaci, Executive Vice President, Global Marketing and Sales på Nissan Motor Co., Ltd.

Interiören på BladeGlider speglar bilens sportiga inriktning med 4-punktsbälten för alla i bilen. Sätena ger utomordentligt stöd på sidorna och för benen för både förare och passagerare. Sätena är klädda med en mycket komfortabel blandning av tyg och epoxiharts, vilket ger ett slitstarkt och strävt material, som gör att alla i bilen sitter bekvämt och säkert.

Det finns två dekorfärger – Cyber Green och Stealth Orange. Dessa färger används för den övre delen av stolsryggen och är inramade av ett silverreflekterande material för att ge bilen ett sportigt utseende som drar blickarna till sig. Övriga delar av stolarna är klädda med ett svart, mönstrat material med ett band av grönt och orange som inramning av kudden.

Två BladeGliders kommer att presenteras i Rio de Janeiro  i augusti. Den ena kommer att stå uppställd i Olympiaparken, medan den andra kommer att bjuda media och VIP-gäster på dynamiska bilresor i staden.

Nyckelstatistik om BladeGlider

Topphastighet

> 190 km/h (115 mph)*

Acceleration 0-100 km/h (62 mph)

< 5 seconds

Effekt

200 kW (268hp)

Vridmoment

707Nm

Vikt

1,300kg

Längd

4,300mm

Bredd

1,850mm

Höjd

1,300mm

Hjulbas

2,800mm  

*Siffrorna har registrerats av Williams Advanced Engineering