NISSAN BEFÄSTER SITT GREPP OM CROSSOVER-SEGMENTED

  • Andra generationen av Qashqai har nått milstolpen 500 000 tillverkade bilar på rekordtid
  • Juke noterar fem år överst i segmentet för kompakta crossovers
  • Nya generationen av X-Trail firar första födelsedagen med en ny 1.6 DIG-T 163-motor
  • Nissan crossover-teknologi, med bland annat Around View Monitor, fortsätter att sätta ny standards
  • Konceptbilen Nissan Gripz ger en inblick i Nissans framtida crossovers

Nissan fortsätter att öka sitt försprång inom crossover-segmentet. Förtaget firar ett antal betydande utvecklingsprojekt och jubileer under 2015.

Elva år efter att den ursprungliga konceptbilen Qashqai inledde en ny era för designen av familjebilar har Nissans crossovers blivit prisbelönta och förstahandsval inom alla marknadssegment där de konkurrerar. Nissan fortsätter att visa vägen för efterföljarna, med modeller som Juke, den mest sålda kompakta crossovern, och X-Trail.

Qashqai den mest sålda crossover-modellen i Europa  

Tack vare en stark efterfrågan över hela världen och en ständigt ökande ström av lovord sätter Nissan än en gång nya rekord för tillverkning och försäljning med andra generationen av Qashqai. Trots att den nya generationen Qashqai släpptes på marknaden för bara 21 månader sedan har den redan krossat halv miljon-strecket med den 500 000:e modellen som rullade ut från produktionslinjen vid fabriken i Sunderland tidigare den här månaden.

 

Sedan produktionen inleddes i början av 2014 har en Qashqai lämnat produktionslinje var 62:a sekund, eller 58 bilar i timmen. Med ojämförlig nivå när det gäller kvalitet, stil och teknologi har Qashqai blivit den mest sålda crossover-modellen i Europa.

Juke firar fem år på toppen  

Och det är inte bara Qashqai som passerat nya, vinnande landmärken under 2015. Nissan Juke fortsätter befästa sin position som Europas populäraste kompakta crossover - precis fem år efter att produktionen startade.

Sedan Juke fick en rejäl ansiktslyftning 2014, med ett paket av uppdateringar av både design och konstruktion, har den klättrat upp till Nissans näst mest sålda modell efter Qashqai. Och den fortsätter att locka köpare med sitt djärva utseende och höga tekniknivå samtidigt som ägaren får otroligt mycket bil för pengarna.

 

Under de fem år som Juke har tillverkats har den framgångsrikt flyttat in på sportarenan, med modeller som slagit rekord och skapat rubriker, såsom Juke NISMO RS och den otroliga konceptbilen Juke-R, som tillfört en spännande dimension till modellserien.  Både Juke-R och den senaste efterföljaren, Juke-R 2.0, drivs av en 3,8-liters turboladdad V6-motor, som hämtats från GT-R. 

Med nästa generation, som precis har börjat produceras på Nissans fabrik i Sunderland i England, fortsätter Juke att bevisa bilmärkets stora engagemang för innovativ teknik, hög tillverkningskvalitet och crossover-kunnande.  

X-Trail går från klarhet till klarhet

För bara lite mer än ett år sedan lanserades Nissans senaste generation av crossovers - X-Trail. Nu firar den sin första födelsedag med det mest omfattande modellutbudet någonsin.

Med den nyligen lanserade 1.6-liters DIG-T 163-bensinmotorn erbjuder nya X-Trail många valmöjligheter för köparna. Den nya 1,6-liters DIG-T, som är framhjulsdriven, har utrustats med en rad av bränslebesparande teknologier, som utvecklats av Nissan för att sänka driftkostnaderna.  Med CO2-utsläpp på bara 145g/km och bränsleförbrukning på 7.9 l/100km är det senaste tillskottet till X-Trail-serien ett bra exempel på innovation till en rimlig kostnad.

Nissan var först med crossover-teknologin och leder fortfarande utvecklingen

 

Nissans ledande arbete för högre kvalitet och bättre teknologi har hjälpt till att göra moderna förarassistanssystem överkomliga för miljoner bilförare under det senaste decenniet. Även om konkurrerande biltillverkare har försökt att erbjuda teknologier med samma funktionalitet har ingen lyckats nå upp till Nissans nivå när det gäller integrering, enkelhet och prisvärda lösningar. 

Bland alla de unika funktioner som hyllas av branschen och av köpare är Nissans Around View Monitor (AVM) med Moving Object Detection (MOD). Systemet ger föraren en fågelvy över bilen, som gör det lättare att parkera.  Moving Object Detection är en extra säkerhetsfunktion som varnar föraren om något rör sig in mot bilens körfält.  Föraren kan känna sig tryggare och har bättre uppsikt över området runt bilen, till exempel när föraren ska köra ut från en parkeringsplats.  Båda dessa avancerade teknologier finns för hela Nissans crossover-sortiment (samt även för andra bilmodeller) och fortsätter att sätta standard när det gäller användbarhet och värde. 

Framtiden - utveckling av design för nästa generation av crossovers  

Nissan vet att djärvt tänkande och innovation måste vara i fokus vid utveckling av crossovers. Därför flyttar Nissan fram gränserna än en gång med konceptbilen Nissan Gripz. Konceptbilen Nissan Gripz, som förenar radikalt utseende med en spännande känsla av äventyr, leder konceptdesign in i en ny och spännande riktning.

Konceptbilen Nissan Gripz, lanserar inte bara det nya designspråket "emotionell geometri", utan den visar också möjligheterna när det gäller design och konstruktion för framtidens crossover. Nissan GRIPZ-konceptet drivs av en serie-hybrid EV-drivlina och har fått en spännande 2+2 layout. Den förenar på ett perfekt sätt kapaciteten och funktionaliteten hos en kompakt crossover med körglädjen och prestandan hos en sportbil.