NISSAN FORTSATT STORBRITANNIENS STÖRSTA BILTILLVERKARE ÅTERINSÄTTER TRESKIFT VID FABRIKEN I SUNDERLAND

Nissans anläggning i Sunderland producerade förra året var tredje nytillverkad bil i Storbritannien. För tolfte året i rad var Nissan därmed den största biltillverkaren i landet. Vid anläggningen tillverkas Nissans populäraste bil någonsin i Europa, Nissan QASHQAI, och i höst startar här även produktionen av företagets senaste crossover, Nissan JUKE. Som en följd av förväntat ökad efterfrågan kommer fabriken att återinsätta ett tredje skift och därmed anställa 400 personer.

Siffror för förra året, publicerade av the Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT), visar att de 338.150 bilar som producerades vid Sunderland-fabriken svarar för mer än en tredjedel av de 999.460 personbilar som tillverkades i Storbritannien totalt. Den flitigast tillverkade bilen vid fabriken var Nissan Qashqai som producerades i nästan 200.000 exemplar. De övriga två modellerna som tillverkas där, Nissan Micra och Nissan Note, gjorde också de mycket bra ifrån sig under det år som i så hög grad präglades av den ekonomiska krisen. Tillverkningen av båda dessa bilar fick ökas för att klara den tillkommande efterfrågan som de europeiska skrotningspremierna – däribland det som fortfarande tillämpas i Storbritannien – ledde till.

Nissans Senior Vice President for Manufacturing, Europe, Trevor Mann, kommenterar: ”2010 kommer också det att bli ett tufft år för biltillverkarna, och branschen förutspår en allmän avmattning av efterfrågan. Anläggningen i Sunderland har dock arbetat hårt för att producera de rätta modellerna för marknaden, och detta är något vi drar fördel av."

För att möta den fortsatt höga efterfrågan för den prisbelönta Nissan Qashqai kommer Nissan att tillfälligt inrätta ett tredje prodiktionsskift i Sunderland. Därför kommer, med början nästa månad, 400 nya visstidsanställningar att rekryteras. Dessutom kan man behålla 160 visstidsanställda som redan arbetar vid fabriken. Troligtvis kommer ytterligare arbetstillfällen att skapas på andra ställen i Nissans distributionskedja.

Nissan Qashqai, som är designad vid Nissan Design Europe i London för Europamarknaden, har sedan den lanserades 2007 redan tillverkats i över en halv miljon exemplar i Sunderland. I Sverige har över 6 000 Nissan Qashqai registrerats sedan lanseringen.

På Nissan förväntar man sig att deras kompakta crossover även fortsättningsvis ska vara en populär bil bland konsumenterna – därför kommer den att få ännu en skjuts framåt genom att en betydligt uppdaterad version kommer att släppas i vår. Förutom att Nissan Qashqai kommer att bli ännu mer förfinad, kommer den nya versionen bland annat att få en ny front och en ny miljöeffektiv ”Pure Drive”-dieselmotor som endast släpper ut 129g CO2/km.

Mann säger vidare: ”Nissan är beslutna att leverera beställda bilar till kunderna så snabbt som möjligt, och våra medarbetare i Sunderland har arbetat oerhört hårt för detta. Nissan Qashqai fortsätter dock att gå mot strömmen i en generellt minskad marknad och nu har vi sett behovet av ett extra skift för att ta hand om höga beställningsvolymer under första halvan av räkenskapsåret 2010. Det här gör att vi kan ge bilar till våra kunder snabbare och också säkra en ökad produktion som är nödvändig för att fylla levereansbehovet till vårt återförsäljarnätverk i Europa.

I augusti kommer Sunderland-fabriken att börja tillverka den helt nya crossovern Nissan Juke som designats och utvecklats för att ge kunderna ett alternativ till de vanliga små halvkombibilarna i Europa. Försäljningen av Juke drar igång i höst.

FAKTA OM ANLÄGGNINGEN I SUNDERLAND:
•Uppförd 1984 •Investeringskostnader: ca. 30 miljarder kronor 
•Antal sysselsatta: ca. 4.000
•Totalt antal producerade bilar sedan 1986: 5,6 miljoner
•Ca. 80 % av tillverkningen exporteras till 45 marknader världen över
•2009 års produktion: Qashqai (inkl. Qashqai +2) 198.841 ex.; Note 50.880ex.; Micra 88.429 ex.

För mer information kontakta:

Jenny Spets Wojarski, kommunikationschef Nissan Nordic Sverige

08-506 612 30, 0733-99 99 25, jspetswojarski@nissan-europe.com


Nissan i Europa

Nissan har cirka 12 400 anställda i Europa fördelade på designkontor, forsknings- och utvecklingsavdelningar, inom tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Under räkenskapsåret 2008 sålde företaget 530 000 fordon på de 40 marknaderna i Väst- och Östeuropa inklusive Ryssland. Samma år tillverkade Nissan 450 000 fordon vid sina fabriker i Spanien och Storbritannien. För mer information:www.nissaneurope-newsbureau.com


Nissan Nordic Europe Oy

Nissan Nordic Europe Oy är Nissan import- och marknadsföringsföretag i Finland Sverige, Norge, Danmark och de Baltiska länderna. Företaget sysselsätter 180 anställda. Huvudkontoret ligger i Finland.