UTSLÄPPSFRIA NISSAN LEAF NU BESTÄLNINGSBAR I EUROPA

Mitt i den världsomspännande höga efterfrågan på världens första, ekonomiskt överkomliga, serietillverkade nollutsläppsbil, kommer Nissan International SA idag att öppna sina orderböcker och börja ta emot beställningar för Nissan LEAF i Portugal och Irland. Ytterligare en av Nissans ledande marknader, Storbritannien, har också bekräftat att förbeställningar börjar tas emot, från 1 september.
 
Orderprocessen är ett första steg för kunderna att säkra en plats på listan över de som vill äga den banbrytande elbilen Nissan LEAF, och innebär att det är kunderna i Portugal och Irland som kommer att stå först i kön när bilen börjar levereras till Europa. Leveranserna av Nissan LEAF kommer att påbörjas i Portugal i januari, i Irland i februari och i Storbritannien i mars.
 
"Med dagens besked kommer vi ett steg närmare till att utsläppsfri biltrafik blir verklighet i Europa", säger Simon Thomas, Senior Vice President of Sales and Marketing på Nissan International SA. "Nissan LEAF är en bil som kommer att tilltala sina kunder på många olika sätt. LEAF är en helt utsläppsfri och eldriven bil med alla de ekonomiska och miljömässiga fördelar som detta innebär, och samtidigt en mycket praktisk familjebil som är kul att köra. Det är en unik kombination som redan väckt mycket stort intresse från potentiella kunder."
 
Sedan mars i år har fler än 12 000 kunder i Europa registrerat sig för att få regelbundna uppdateringar om lanseringen av Nissan LEAF. I USA och Japan har fler än 23 000 fordon förbeställts sedan detta blev möjligt i april.
 
Den höga efterfrågan har inneburit att Nissan LEAF kommer att lanseras något senare i Nederländerna än planerat. Försäljningen beräknas nu dra igång i juni 2011 medan förbeställningar från kunderna börjar tas emot från och med oktober i år. För alla övriga marknader är lanseringsdatumen oförändrade.
 
Priset för en Nissan LEAF kommer, efter statlig elbilsbonus, att i Portugal att ligga på 30 250 euro, i Irland på 29 995 euro och i Storbritannien på 23 990* pund. I priset ingår batteri. Det betyder att Nissan LEAF, trots sin avancerade teknik, inte kommer att kosta mer - och vara betydligt billigare i drift - än en vanlig familjehalvkombi. Driftskostnaderna beräknas ligga på under 1,05 euro per 100 km i Portugal, på under 1,20 euro per 100 km i Irland och på under 1,59 pund per 100 km i Storbritannien.
 
Nissan LEAF kommer fullt utrustad med luftkonditionering, GPS och parkeringskamera. Innovativa möjligheter för s.k. smart phones gör att ägaren kan låta värma eller kyla kupén via sin mobiltelefon.
 
För drivkraften svarar en 80 kW stark växelströmsmotor som levererar ett vridmoment på 280 Nm vilket ger en topphastighet på 140 km/h. Elmotorn drivs av ett laminerat litiumjonbatteri som har en uteffekt på över 90 kW.
 
Den potentiella körsträckan vid full laddning är 160 km (100 miles för US LA4-modellen) - fullt tillräckligt för de flesta kunders dagliga behov. Globala undersökningar har visat att den genomsnittliga körsträckan per dag ligger under 100 km för 80 procent av världens befolkning. Siffrorna för Japan och Storbritannien ligger på under 50 km för 80 procent av befolkningen.
 
* Priset i Storbritannien inkluderar den nya momsen på 20% som träder i kraft 1 januari 2011.