NISSAN JUKE: 5-STJÄRNIG HIT PÅ DIREKTEN

NISSAN JUKE: 5-STJÄRNIG HIT PÅ DIREKTEN
-Succé med 5 Euro NCAP-stjärnor för kompakt-crossovern Nissan Juke


- 5 stjärnor i Euro NCAP:s test för segmentskapande Nissan Juke
- 32 000 sålda exemplar i Europa från september 2010 till slutet av januari i år
- 66 300 bindande beställningar de första 5 månaderna efter lanseringen
- Ökande marknadsandel
- Stark försäljning av högspecade versioner
- Hög andel nya kunder


På bara 5 månader har Nissan Juke lyckats med konststycket att få 5 stjärnor i betyg av Euro NCAP för sin säkerhet, vinna olika nationella utmärkelser och också knipa åt sig en betydande andel av småbilsmarknaden.

Från starten i september 2010 accelererade innovativa, unikt designade Nissan Juke upp i 32 000 sålda exemplar i Europa, vilket innebär att den tog två procent av marknaden i B-segmentet. Nästan en av fyra nya bilar i Europa kommer från B-segmentet, vilket visar hur viktiga framgångarna för Nissan Juke är för Nissans fortsatta tillväxt.

Försäljningssuccén under den första lanseringstiden kommer att få ytterligare näring av det höga resultat som JUKE erhöll i Euro NCAP:s senaste test – 5 stjärnor.

Som ett bevis på JUKEs design- och konstruktionsmässiga fullständighet, övergripande kvalitet och höga säkerhetsstandard, nådde JUKE 87 % för sitt passagerarskydd för vuxna och 81 % för skyddet för barn, med maximal poäng för sitt skydd för den krockdocka som representerade ett treårigt barn. Även passagerarutrymmets rigiditet fram i händelse av en frontalkollision bidrog till JUKEs betyg liksom fotgängarskyddet för barn. Till den säkerhetsutrustning som är standard i JUKE hör det elektroniska stabiliseringsprogrammet ESP och sex krockkuddar.

Nissan lansering av JUKE har givit upphov till ett helt nytt marknadssegment – småbilscrossovers. Och precis som redan mycket populära QASHQAI, har JUKE bevisat Nissans förmåga att kombinera innovationer med spännande modeller och fånga bilköparnas intresse genom att presentera något nytt, fräscht och spännande på marknaden.

-Nissan vågar skilja sig från mängden. När vi lanserade crossovern Nissan Qashqai för fyra år sedan, ruskade den om marknaden rejält genom att erbjuda ett spännande alternativ till alla konventionella halvkombis…och tillströmningen av kunder till Nissan-återförsäljarnas bilhallar var mycket stor. Nu upprepar lillebror Nissan Juke dessa framgångar, säger Simon Thomas, Senior Vice President, Sales and Marketing, på Nissan International SA.

Av de 32 000 redan sålda exemplaren i Europa, har de flesta gått till Storbritannien, Frankrike och Italien. Precis som Nissan Qashqai lockar Juke nya kunder till varumärket Nissan – 80 % av försäljningen har varit till nya kunder. I Sverige har nästan 1 000 Nissan Juke sålts sedan lanseringen i oktober 2010.

En ovanligt hög andel av denna försäljning – ca 35 % – har gällt toppversionen Tekna vilket visar att Nissan kan tävla på lika villkor med premiummärkena i B-segmentet. Under de 4 sista månaderna 2010 sålde Nissan Juke bättre än Alfa Romeo Mito och Mini Countryman och låg precis bakom Audi A1 och Citroën DS3 i säljstatistiken.

- Intresset för Juke är så stort och så positivt att vi är övertygade om att komma upp i 120 000 sålda exemplar de första 12 månaderna, fortsätter Thomas, och tillägger: Bäst för Audi och Mini att se upp alltså!

Trots att tillverkningen drog igång först i mitten av 2010, hade fler än 44 000 exemplar av Nissan Juke producerats vid Nissans fabrik i engelska Sunderland vid årets slut. Nissan Juke bidrog därmed till det nya produktionsrekordet för anläggningen: 423 262 bilar på ett år. Den 18 januari byggde Sunderlandfabriken, som nu är på sitt 25:e år, sin sex miljonte bil – en Force Red-lackerad Nissan JUKE.

Det finns fem modellversioner av Nissan Juke; fyra bensindrivna och en diesel – alla med den femdörrarskaross som på ett perfekt sätt kombinerar en kupéliknande stil med tuffheten hos en SUV. Effekten ligger på mellan 81 kW (110 hk) till 140 kW (190 hk) med en manuell växellåda eller automatväxellådan XTRONIC CVT, två- eller fyrhjulsdriven. Den vassaste modellversionen är en fyrhjulsdriven variant med en helt ny, turboladdad och direktinsprutad bensinmotor på 1,6 liter. Denna version är begåvad med ett vektorbaserat ALL-MODE 4x4i-system för mer smidighet och mindre understyrning vid kurvtagning.

Modellversionerna följer det vanliga mönstret: ingångsversionen Visia, mellanversionen Acenta och toppversionen Tekna. Förutom ESP och 6 krockkuddar, hör även luftkonditionering och CD/radio med AUX-ingång till standardutrustningen för alla modellversionerna. Till de högre modellversionerna kan man bl.a. få klimatanläggning, backkamera, Nissan Connect navigationssystem och nya Nissan Dynamic Control System med vars hjälp föraren själv kan välja vilken dynamisk prestanda bilen ska ha med lägena ”sport” resp. ”eco”.