NISSAN QASHQAI UPPVISAR TOPPKVALITET

Tung oberoende undersökning visar att Nissans innovativa, kompakta crossover är mer tillförlitlig än konkurrenterna

  • Nissan Qashqai hör enligt ADAC till de mest tillförlitliga bilarna i sin klass
  • Europas populäraste kompakta crossover - femte mest sålda bilen i det europeiska C-segmentet
  • Försäljningen trotsar normalkurvorna och ökar år för år sedan lanseringen 2007
  • Fler än 835 000 exemplar hittills sålda i Europa - och 1 miljon globalt*
  • Nissan Note och föregående Nissan Micra betygsattes också de som "mycket tillförlitliga" av ADAC.
  • Alla de tre modellerna tillverkas i Storbritannien vilket visar den höga kvalitet som den europeiska produktionen håller.

 

För fjärde året i rad intar Nissan Qashqai en topplacering i en av Europas mest krävande kvalitetsundersökningar. Den populära crossovern fick högsta betyg - "mycket tillförlitlig" - av den välansedda, tyska räddningskåren ADAC som med sina 16 miljoner medlemmar också är den största bilklubben i landet. Qashqai, den ledande japanska modellen i segmentet, såg sig endast slagen av tyska premiummärken och kom på en 6:e plats (av 22) i sin klass, före konkurrenter som VW Tiguan, Ford Kuga och Toyota RAV4.

 

Nissan Qashqai var inte den enda modell från Nissan som klarade sig bra i ADAC:s statistik över havererade fordon ("Pannenstatistik"). Nissan Note hamnade på femte plats i sin klass (av 23). Därmed har också den tilldelats det högsta betyget - "mycket tillförlitlig" - under de senaste fyra åren i rad, ett betyg som föregående Nissan Micra för övrigt fick också åren 2009 och 2010.

 

Nissan Qashqai och Note tillverkas i Europa av Nissan Motor Manufacturing UK (NMUK). Samma sak gällde Micra innan denna lämnade plats för tillverkning av Nissan Juke vid Sunderland-fabriken.

 

Nissan Qashqai är van vid att ligga bra till hos ADAC. Tidigare i år kom den 3:a totalt när organisationen utdelade sin årliga utmärkelse "Gelber Engel" (Gula ängeln), som baserar sig på tillförlitligheten och kundnöjdheten. Endast Audi och Porsche lyckades ta sig förbi.

 

-Dessa enastående resultat är ett talande bevis för den exceptionellt höga tillverkningskvalitet som alla bilar tillverkade vid Nissan Motor UK håller. Speciellt stolta är vi över Qashqai, vår bäst säljande modell i Europa. Resultaten i ADAC:s undersökning visar hur vi fortsätter att leverera förstklassig kvalitet även när produktionen går på högvarv för att kunna klara den enorma efterfrågan för denna enastående modell", sa Simon Thomas, Senior Vice President på Nissan Europe.

 

 

Den kontinuerligt höga kvalitetsnivå som den senaste generation bilar från Nissan uppvisar, är ett direkt resultat av en samordnad och fokuserad strategi som letts av ett hängivet gäng experter från servicemarknads-, kvalitetssäkrings- och FoU-avdelningarna på Nissan Europe liksom från produktionsanläggningarna i Storbritannien och Spanien.

 

Nissan Qashqai lanserades 2007 som ett nytänkande och attraktivt alternativ till de traditionella halvkombimodellerna i det europeiska C-segmentet. Denna tilltalande kombination av SUV-look och användarvänligheten som hos en mer konventionell familjebil kom att ge upphov det kompakta crossover-segmentet. Qashqai blev omedelbart en försäljningsframgång som fortsätter att dominera sitt segment. Populariteten sköt i höjden ytterligare efter en större ansiktslyftning 2010 som framhävde bilens kvalitet och förfining ytterligare.

 

Sedan lanseringen har Qashqai sålts i 835 000 exemplar runt om i Europa och därmed säkrat crossover-ledartröjan till Nissan. Denna ledande ställning förstärks nu ytterligare av framgångarna för Qashqai lillebror Nissan Juke, som lanserades i fjol.

 

Qashqai är nu den femte mest sålda bilen i det europeiska C-segmentet, tätt efter fyra konventionella halvkombimodeller (VW Golf, Renault Megane, Ford Focus och Opel Astra) och har knipit en segmentsandel på 4,9 %.

 

Till båda versionerna - 5-sitsiga Nissan Qashqai och 7-sitsiga Qashqai +2 - kan man välja mellan 2 bensin- och 2 dieselmotorer och också mellan framhjulsdrift eller Nissans intelligenta 4-hjulsdrift "ALL-MODE".

 

 

 

 

 

ADAC:s tillförlitlighetsresultat, baserat på haveristatistik 2010

Medelstora bilar Småbilar

1: BMW X3 1: MINI

2: Mercedes-Benz C-Klass 2: Peugeot 207

3: BMW 3-serien 3: Mitsubishi Colt

4: Mercedes-Benz SLK 4: Opel Meriva

5: Audi A4 5: Nissan NOTE

6: Nissan QASHQAI 6: Skoda Roomster

7: VW Tiguan 7: Dacia Sandero

8: Mercedes-Benz CLK 8: Ford Fusion

9: Skoda Octavia 9: Mazda 2

10: Ford Kuga 10: VW Polo

11. VW Passat 11. Opel Corsa

12. Toyota RAV4 12. Renault Clio

13. Toyota Avensis 13. Ford Fiesta

14. Hyundai Tucson 14. Citroën C3

15. Mazda 6 15: Nissan MICRA

16. VW Sharan 16. Skoda Fabia

17. Volvo S40/V50 17. Peugeot 206

18. Renault Laguna 18. Toyota Yaris

19. Peugeot 407 19. Renault Modus

20. Ford Mondeo 20. Honda Jazz

21. Ford S-MAX 21. Fiat Punto

22. Opel Vectra 22. Seat Ibiza/Cordoba

23. Hyundai Getz

 

# # #

 

* Qashqai tillverkas f.n. vid Sunderland-fabriken i Storbritannien, Kyushu-fabriken i Japan samt vid Dongfeng, Nissans fabrik i Huadu, och Zhengzhou-fabriken Nissans andra kinesiska anläggning.

 

 

Info till redaktören:

 

För att säkerställa att ADAC:s "Pannenstatistik"-undersökning ger en korrekt bild av en bils kvalitet, omfattar denna 1-6 år gamla modeller som i Tyskland säljs i mer än 7.000 exemplar per år. Undersökningen analyserar samtliga haverier som ADAC assisterat vid, och resultaten publiceras i organisationens tidning, ADAC Motorwelt, som har ca 19 miljoner läsare.

 

###

 

Vid frågor kontakta:

Jenny Spets Wojarski, kommunikationschef Nissan Nordic Sverige

08-506 612 30, 0733-99 99 25, jspetswojarski@nissan-europe.com

 

Om Nissan i Europa

Nissan har ca 12 500 personer anställda sin europeiska verksamhet inom design, forskning och utveckling, tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Under kalenderåret 2010 sålde Nissan 555 000 fordon på 47 marknader i västra och östra Europa inklusive Ryssland. Dessutom tillverkade företaget totalt 527 966 fordon i sina anläggningar i Spanien och Storbritannien.

http://www.newsroom.nissan-europe.com/