100 000:e NISSAN MICRA RULLAR AV BANDET I INDIEN

De anställda vid Renault-Nissan-alliansensfabrik i Chennai, Indien, firade i torsdags förra veckan efter att de på lite drygt ett år tillverkat inte mindre än 100 000 Nissan Micra.

 

Den första Micran rullade av monteringsbandet i maj 2010. Sedan dess har antalet anställda ökat till närmare 4 000 (från ursprungliga 1 500) för att man ska klara den lokala och globala efterfrågan.

 

Anläggningen, som kostat 45 miljarder rupier (ca 6,5 miljarder SEK) är den första dedikerade Renault-Nissan-allians-fabriken för tillverkning av bilar, och den fjärde generationen av kultbilen Nissan Micra är den första modell som producerats här.

 

Senare i år kommer den att få sällskap av en helt ny sedan avsedd för världsmarknaden, och 2012 kommer dessutom ett transportfordon att börja tillverkas här som ett joint venture med Ashok Leyland Ltd.

 

Sedan lanseringen i Indien i juli förra året har försäljningen för Nissan Micra ökat på denna marknad, med fler än 15 000 exemplar sålda. Innovativa Nissan Micra tillverkas även vid fabriker i Thailand, Mexiko och Kina.

 

Fabriken i indiska Chennai, som fullt utbyggd kommer att ha en kapacitet på 400 000 bilar per år, kommer att bygga Nissan Micra för fler än 100 länder i Europa, Mellanöstern och Afrika. Nästan 70 000 bilar har till dags dato skeppats ut från den närbelägna hamnen i Ennore.

 

- Jag vill lyckönska alla på Chennai-fabriken för att ha nått den första av många milstolpar i produktionen. Anläggningen, som ger oss tillgång till en kompetent, lokal produktionsbas, är en mycket viktig del i vår strategi för lönsam och hållbar tillväxt i Indien, och succén för Micra är bara det första steget när det gäller att realisera vår potential på denna marknad, kommenterade Gilles Normand, Nissan Corporate Vice President för Afrika, Mellanöstern och Indien.

 

- Chennai är också en mycket viktig anläggning för högvolymsproduktion av högkvalitativa produkter till många marknader runt om i världen. Med fortsatt starkt stöd från delstatsregeringen i Tamil Nadu, är det min förhoppning att denna anläggning kommer att utvecklas till ett av Nissans mest betydelsefulla produktionscentra, fortsatte han.

 

- Jag är mycket stolt över den insats som de anställda vid Chennai-fabriken och våra underleverantörer gjort och som inneburit att vi lyckats tillverka 100 000 exemplar av Micra på så kort tid. Tillkännagivandet i dag avspeglar inte bara hur populär Micra är, både här i landet och på exportmarknaderna, utan också Nissans långsiktiga engagemang i Indien, sa Kou Kimura, Managing Director och CEO för Chennai-fabriken.

 

Förutom Nissan Micra, säljer Nissan även SUV:en X-TRAIL, sedanen Teana och sportbilen 370Z i Indien. Genom att utöka antalet återförsäljare från 35 till över 100siktar Nissan på att täcka 85 % av den indiska marknaden 2013.

 

###

Vid frågor kontakta:

Jenny Spets Wojarski, kommunikationschef Nissan Nordic Sverige

08-506 612 30, 0733-99 99 25, jspetswojarski@nissan-europe.com

 

Nissan i Indien

 

Nissan Motor India Private Ltd. (NMIPL) - ett helägt dotterbolag till Nissan Motor Limited Japan - bildades 2005 med målet att "Berika människors liv" med den allra senaste tekniken från Nissan i form av innovativa, spännande produkter. Chennai är ett strategiskt centrum för tillverkning, FoU och export inom Nissan. I februari 2008, undertecknade Nissan, tillsammans med sin globala allianspartner Renault, en avsiktsförklaring med delstatsregeringen i Tamil Nadu beträffande anläggandet av en fabrik i Oragadam, nära Chennai, genom en investering på 45 miljarder rupier över en period på 7 år. Den 17 mars 2010 invigdes Renault-Nissan Alliance-fabriken efter en rekordkort byggtid på 21 månader efter det första spadtaget. Fabriken har initialt en kapacitet på 200.000 enheter per år och den fulla kapaciteten kommer att ligga på 400.000 bilar per år.

 

Om Nissan

Nissan Motor Co., Ltd. är Japans näst största bilföretag volymmässigt och har sitt huvudkontor i Yokohama. Nissan är en av hörnstenarna i Renault-Nissan Alliance. Nissan har fler än 150.000 anställda världen över och försåg fler än 4 miljoner människor med bilar 2010. Med starkt fokus på att utveckla spännande och innovativa produkter för alla, levererar Nissan ett brett utbud av bränsleeffektiva bilar med låga utsläpp under varumärkena Nissan och Infiniti. Som föregångare inom området utsläppsfri mobilitet, skrev Nissan historia genom lanseringen av Nissan LEAF - den första ekonomiskt överkomliga, massproducerade helt eldrivna personbilen -som belönats med otaliga internationella utmärkelser, däribland prestigefyllda "European Car of the Year award 2011".