NISSAN QASHQAI UPPVISAR TOPPKVALITET

  • Nissan Qashqai hör enligt ADAC till de mest tillförlitliga bilarna i sin klass
  • Europas populäraste kompakta crossover - femte mest sålda bilen i det europeiska C-segmentet
  • Försäljningen trotsar normalkurvorna och ökar år för år sedan lanseringen 2007
  • Fler än 835 000 exemplar hittills sålda i Europa - och 1 miljon globalt*
  • Nissan Note och föregående Nissan Micra betygsattes också de som "mycket tillförlitliga" av ADAC.
  • Alla de tre modellerna tillverkas i Storbritannien vilket visar den höga kvalitet som den europeiska produktionen håller.

För fjärde året i rad intar Nissan Qashqai en topplacering i en av Europas mest krävande kvalitetsundersökningar. Den populära crossovern fick högsta betyg - "mycket tillförlitlig" - av den välansedda, tyska räddningskåren ADAC som med sina 16 miljoner medlemmar också är den största bilklubben i landet. Qashqai, den ledande japanska modellen i segmentet, såg sig endast slagen av tyska premiummärken och kom på en 6:e plats (av 22) i sin klass, före konkurrenter som VW Tiguan, Ford Kuga och Toyota RAV4.

 

Nissan Qashqai var inte den enda modell från Nissan som klarade sig bra i ADAC:s statistik över havererade fordon ("Pannenstatistik"). Nissan Note hamnade på femte plats i sin klass (av 23). Därmed har också den tilldelats det högsta betyget - "mycket tillförlitlig" - under de senaste fyra åren i rad, ett betyg som föregående Nissan Micra för övrigt fick också åren 2009 och 2010.

 

Nissan Qashqai och Note tillverkas i Europa av Nissan Motor Manufacturing UK (NMUK). Samma sak gällde Micra innan denna lämnade plats för tillverkning av Nissan Juke vid Sunderland-fabriken.

 

Nissan Qashqai är van vid att ligga bra till hos ADAC. Tidigare i år kom den 3:a totalt när organisationen utdelade sin årliga utmärkelse "Gelber Engel" (Gula ängeln), som baserar sig på tillförlitligheten och kundnöjdheten. Endast Audi och Porsche lyckades ta sig förbi.

 

-Dessa enastående resultat är ett talande bevis för den exceptionellt höga tillverkningskvalitet som alla bilar tillverkade vid Nissan Motor UK håller. Speciellt stolta är vi över Qashqai, vår bäst säljande modell i Europa. Resultaten i ADAC:s undersökning visar hur vi fortsätter att leverera förstklassig kvalitet även när produktionen går på högvarv för att kunna klara den enorma efterfrågan för denna enastående modell", saSimon Thomas, Senior Vice President på Nissan Europe.

 

 

Den kontinuerligt höga kvalitetsnivå som den senaste generation bilar från Nissan uppvisar, är ett direkt resultat av en samordnad och fokuserad strategi som letts av ett hängivet gäng experter från servicemarknads-, kvalitetssäkrings- och FoU-avdelningarna på Nissan Europe liksom från produktionsanläggningarna i Storbritannien och Spanien.

 

Nissan Qashqai lanserades 2007 som ett nytänkande och attraktivt alternativ till de traditionella halvkombimodellerna i det europeiska C-segmentet. Denna tilltalande kombination av SUV-look och användarvänligheten som hos en mer konventionell familjebil kom att ge upphov det kompakta crossover-segmentet. Qashqai blev omedelbart en försäljningsframgång som fortsätter att dominera sitt segment. Populariteten sköt i höjden ytterligare efter en större ansiktslyftning 2010 som framhävde bilens kvalitet och förfining ytterligare.

 

Sedan lanseringen har Qashqai sålts i 835 000 exemplar runt om i Europa och därmed säkrat crossover-ledartröjan till Nissan. Denna ledande ställning förstärks nu ytterligare av framgångarna för Qashqai lillebror Nissan Juke, som lanserades i fjol.

 

Qashqai är nu den femte mest sålda bilen i det europeiska C-segmentet, tätt efter fyra konventionella halvkombimodeller (VW Golf, Renault Megane, Ford Focus och Opel Astra) och har knipit en segmentsandel på 4,9 %.

 

Till båda versionerna - 5-sitsiga Nissan Qashqai och 7-sitsiga Qashqai +2 - kan man välja mellan 2 bensin- och 2 dieselmotorer och också mellan framhjulsdrift eller Nissans intelligenta 4-hjulsdrift "ALL-MODE".

ADAC:s tillförlitlighetsresultat, baserat på haveristatistik 2010

 

 

 

 

 

Medelstora bilar
1: BMW X3
2: Mercedes-Benz C-Klass
3: BMW 3-serien
4: Mercedes-Benz SLK
5: Audi A4
6: Nissan QASHQAI
7: VW Tiguan
8: Mercedes-Benz CLK
9: Skoda Octavia
10: Ford Kuga
11. VW Passa
12. Toyota RAV4
13. Toyota Avensis
14. Hyundai Tucson
15. Mazda 6
16. VW Sharan
17. Volvo S40/V50
18. Renault Laguna
19. Peugeot 407
20. Ford Mondeo
21. Ford S-MAX
22. Opel Vectra
23. Hyundai Getz

Småbilar
1: MINI
2: Peugeot 207
3: Mitsubishi Colt
4: Opel Meriva
5: Nissan NOTE
6: Skoda Roomster
7: Dacia Sandero
8: Ford Fusion
9: Mazda 2
10: VW Polo
11. Opel Corsa
12. Renault Clio
13. Ford Fiesta
14. Citroën C3
15: Nissan MICRA
16. Skoda Fabia
17. Peugeot 206
18. Toyota Yaris
19. Renault Modus
20. Honda Jazz
21. Fiat Punto
22. Seat Ibiza/Cordoba

 

* Qashqai tillverkas f.n. vid Sunderland-fabriken i Storbritannien, Kyushu-fabriken i Japan samt vid Dongfeng, Nissans fabrik i Huadu, och Zhengzhou-fabriken Nissansandra kinesiska anläggning.

 

 

 

Info till redaktören:

För att säkerställa att ADAC:s "Pannenstatistik"-undersökning ger en korrekt bild av en bils kvalitet, omfattar denna 1-6 år gamla modeller som i Tyskland säljs i mer än 7.000 exemplar per år. Undersökningen analyserar samtliga haverier som ADAC assisterat vid, och resultaten publiceras i organisationens tidning,ADAC Motorwelt, som har ca 19 miljoner läsare.

 

Vid frågor kontakta:

Jenny Spets Wojarski, kommunikationschef Nissan Nordic Sverige

08-506 612 30, 0733-99 99 25,jspetswojarski@nissan-europe.com

 

Om Nissan i Europa

Nissan har ca 12 500 personer anställda sin europeiska verksamhet inom design, forskning och utveckling, tillverkning, logistik, försäljning och marknadsföring. Under kalenderåret 2010 sålde Nissan 555 000 fordon på 47 marknader i västra och östra Europa inklusive Ryssland. Dessutom tillverkade företaget totalt 527 966 fordon i sina anläggningar i Spanien och Storbritannien.

http://www.newsroom.nissan-europe.com/