NISSAN PRESENTERAR ETT NYTT ELFÖRSÖRJNINGSSYSTEM MED HJÄLP AV NISSAN LEAF

Nissan Motor Co. Ltd. har presenterat ett system, som gör det möjligt för elektricitet att överföras från de litiumjonbatterier som finns installerade i Nissan LEAF till vanliga hushåll. Systemet har utvecklats som en del av Nissans omfattande strävan att bidra till skapandet av ett utsläppsfritt samhälle.

Det nya systemet demonstrerades i "Kan-kan-kyo"*1, ett hus byggt av Sekisui House Ltd framför Nissans globala huvudkontor. Nissan kommer att fortsätta utveckla systemet samt studera hur det kan fullständigt anpassas och kopplas till nuvarande elnät. I samarbete med en mängd partners med intresse både av systemets utveckling och av försäljningsmöjligheter har Nissan som mål att lansera systemet på marknaden under det nuvarande verksamhetsåret.

Genom detta system kan el som lagrats i ett Nissan LEAF-fordon överföras till ett hus genom att koppla elbilen till husets kabelskåp via en laddkabel länkad till LEAF-bilens snabbladdningsuttag. Laddkabeln uppfyller CHAdeMO Associations krav för snabbladdare, vilka anammats världen över på grund av deras stora mångsidighet, säkerhet och pålitlighet.

Med hjälp av detta system kan Nissan LEAF användas som en lagringsenhet för el i händelse av strömavbrott och/eller elunderskott. Litiumjonbatterierna kan lagra upp till 24kWh el, vilket är tillräckligt för att försörja ett genomsnittligt japanskt hushåll i ungefär två dagar *2.

Det är Nissans tro att detta system kommer att säkerställa en stadig, dagslång elförsörjning till vanliga hushåll och samtidigt minska bördan på det nuvarande elförsörjningssystemet genom att ladda och lagra el - som alstrats under natten eller genom hållbara metoder som solkraft - i Nissan LEAF-fordonet, för att sedan användas under perioder då elförbrukningen är som störst. Systemet kan dessutom inte bara överföra el från fordonet utan även till fordonet. Nuvarande Nissan LEAF-ägare kommer också att kunna använda detta system*3.

【Systemöversikt】
◆"Power Control System" (PCS)
- Prestationsförmåga: ​6kW
- Kontrollsystem:​Sinusoidal PWM System
- Systemets styrka:​200V enfas 3-tråd
◆ Avläsningstavla för användning
- Avläsningstavla för elöverföring
- Avläsningstavla för batteristyrka, uteffekt spänning och uteffekt strömstyrka
◆ Nissan LEAF kopplingsspecifikation
- Snabbladdningskabel (CHAdeMo-specifikation)
◆ Nissan LEAF
- Förenlig med elförsörjningsprogrammet

*1: ‘Kan-kan-kyo'
Ett demonstrationshus byggt av Sekisui House genom "Smart Network Project", genomfört som en del av ett projekt på uppdrag av Japans "Ministry of Internal Affairs and Communications" (Ministeriet för Inrikesfrågor och Kommunikation)
Hus: Trästruktur SHAWOOD, ‘The Gravis', uppfyller ‘Green First'-specifikation för miljövänligt boende
Adress: 5-1-17, Minatomirai, Nishi-ku, Yokohama City, Kanagawa (Block 54), Japan
URL: http://www.sekisuihouse.co.jp/snpj-kankankyo/
"Smart Network Project"-organisatörer: NTT DOCOMO INC., NEC Corporation, NAMCO BANDAI Games Inc. och Sekisui House Ltd.
*2 Genomsnittlig elanvändning för ett standardhem i Japan: 10~12 kWh/dag
*3 Elförsörjningsprogrammet kräver specifik anpassning