NISSAN BIDRAR MED NV200 VANETTE-FORDON TILL JORDBÄVNINGSDRABBADE OMRÅDEN I JAPAN

Nissan Motor Co. Ltd. kommer att låna ut 10 av sina kompakta transportfordon, NV200 Vanette Taxi, kostnadsfritt till en mängd taxifirmor i Japans Tohoku-region för att hjälpa till att förbättra allmänhetens tillgång till transport i de områden som drabbats av de senaste jordbävnings- och naturkatastroferna.

Projektet är en del av en strävan att utveckla och marknadsföra nya typer av fordon anpassade för rörelsehindrade, inklusive Universal Design Taxi, och kommer att lanseras i områden som skövlats av de senaste naturkatastroferna. Avsikten är att förbättra allmänhetens tillgång till transport i de drabbade områdena samt bekräfta fördelarna hos de nya, anpassade fordonen. NV200 Vanette Taxi-bilarna kommer att levereras till de drabbade områdena nu i höst.

NV200 är avsedd att främja en infrastruktur för transport anpassad för rörelsehindrade. På grund av bl.a. det rymliga passagerarutrymmet där bak och den mängd funktioner som underlättar smidig ut- och ingång samt en bekväm körupplevelse över längre perioder, belönades modellen med "Universal Design Award" - en av de mest eftertraktade priserna inom universell design - samt "Universal Design Consumer's Favorite Award" i mars 2011, den första gången ett fordon belönats tvåfaldigt. Redan i slutet av 2009 vann NV200 "International Van of the Year 2010" efter att ha utvalts av journalister från 20 europeiska länder.

Nissans minibuss NV200 Vanette, som utgör grunden för NV200 Vanette Taxi, blev i maj 2011 utvald till att utgöra basen för framtidens New Yorks taxibilar. Modellen är formskapad att passa kunder över hela världen och representerar nästa generation hos Nissans kompakta transportfordon, lämpad för dagligt bruk inom en mängd användningsområden både inom affärs- och fritidssysselsättning.

I framtiden planerar Nissan ett elfordon baserat på NV200. Japan Post Service Co. Ltd., som har sitt huvudkontor i Tokyo, har testat ett elfordon baserat på NV200 sedan juli. Liknande tester kommer att utföras både i Japan och i Europa, där jämförbara utvärderingar kommer att genomföras i samarbete med lokala företag.