99 STOCKHOLMARE SKAPAR UNIK GPS-KONST UNDER KULTURNATTEN

 

Nissan och den världskände finske illustratören Kustaa Saksi skapar ett unikt GPS-konstverk under Stockholms Kulturnatt nu på lördag den 20 augusti. Projektet är döpt "Art of 99" och det är första gången som ett företag och en konstnär arbetar för att skapa GPS-konst i denna omfattning.

 

"Art of 99" skapas med hjälp av GPS-teknik där 99 utvalda frivilliga utrustas med en GPS-applikation till deras Smartphones. Deltagarna kommer att till fots följa en speciell rutt för att skapa konstverket. De 99 deltagarna inleder skapandet av "Art of 99" klockan 19.00 på lördagskvällen och besökare kan i realtid följa konstverkets utveckling på en stor skärm på Gustav Adolfs torg.

 

Namnet "Art of 99" är inspirerat av Nissans nya Micra DIG-S-modell där CO2-utsläppen endast är 99 gram per kilometer. Den senaste Nissan Micra-modellen har en av de lägsta utsläppsnivåerna av alla bensinmotorer och kommer att sätta en ny standard för dagens stadsbilar.

 

- Miljöfrågor och stadsliv är ämnen som ligger mig varmt om hjärtat. Som illustratör och konstnär såg jag denna fantasifulla kombination - Nissans moderna teknik och den urbana aspekten - som en chans att vidga konstbegreppet och jag ser fram emot slutresultatet, säger illustratörenKustaa Saksi, som tidigare arbetat med företag som Nokia, Nike, Diesel, Elle, Finnish Post, Microsoft, New York Times, Swarowski och Wallpaper, samt sina egna konstprojekt.

 

- Vi är väldigt förväntansfulla inför det här eventet då Nissans mål är att vara innovativa och skapa spännande upplevelser för alla. Vi vill också visa våra tankar kring att röra sig i stadsmiljö vare sig du går eller kör bil: det ska var kul, fantasifullt och verkligen få staden att leva upp, sägerTaina Erkkilä, nordisk kommunikationschef Nissan Nordic Europe.

Eventkonceptet kommer även att genomföras i Helsingfors, Oslo och Köpenhamn under respektive stads version av Kulturnatten.

 

Under eventet kommer Nissan att ha en yta vid sidan av Operan, mot Strömgatan, där bland annat Nissan Micra DIG-S kommer att vara uppställd. Bilen, med den nya direktinsprutade motorn med kompressorteknologi, har har ännu lägre utsläpp och högre prestanda än den föregående 1.2-litersmotorn. Nissan Micra DIG-S finns nu att köpa hos Nissans återförsäljare från 141 590 kronor.

 

För ytterligare information om Kustaa Saksi:http://kustaasaksi.com/