SVENSKARNA VISAR STÖRST INTRESSE I NORDEN FÖR ELBILAR

Nissan har tagit tempen på nordbornas inställning till elbilar. Enligt Nissans undersökning anser sex av tio svenskar att svenska staten bör stödja elbilar och dess utveckling. Nära var fjärde svensk har under det senaste året funderatpå att köpa en elbil.

 

En ny undersökning från Nissan gällande inställningen till elbilar visar att nära var fjärde svensk (22 procent) har övervägt att köpa en elbil under det senaste året. I de nordiska länderna är män i åldrarna 18-30 år och de som bor i storstäder (över 100000 invånare) extra intresserade av att köpa en elbil. I Sverige är det respondenterna mellan 18-30 år som visar det största intresset (33 procent) vad gäller inköp av elbil.

 

- Det är tydligt att det finns en enorm nyfikenhet kring elbilen och glädjande att så pass många svenskar känner sig redo att ta steget. Samtidigt finns det ännu ett stort arbete att göra för att göra elbilen till ett själklart alternativ vid bilköp. Med Nissan LEAF känner vi oss trygga med att vi kan konkurrera med "vanliga" bilar då detta är den första bilen som faktiskt är byggd för just detta syfte och inte en ombyggnation av en annan redan befintlig bil, säger Taina Erkkilä, kommunikationsdirektör, Nissan Nordic Europe.

 

Vidare visar Nissans undersökning att majoriteten (69 procent) av de svenska bilanvändarna som sällan kör bil (mindre än en gång i månaden), sällan kör mer än 175 km utan att stanna. Hela 31 procent av de svenska bilägarna som anser sig köra bil sällan är också intresserade av att köpa en elbil. I våra grannländer är intresset är dock lägre. 14 procent av respondenterna som ännu inte äger bil kan tänka sig att köpa en elbil som första bil.

 

Staten ska stötta elbilar

Nissans undersökning visar även att två tredjedelar (65 procent) av de nordiska respondenterna anser att staten aktivt bör gå in och stötta utvecklingen av elbilar, någonting man till stor del redan gör i Norge. I Sverige anser 60 procent att staten borde gå in och sänka kostnaderna för att köpa och äga elbilar, bland annat genom vårt skattesystem.

 

- I dagarna har den svenska regeringen aviserat ett viktigt steg i och med Supermiljöbilspremien och vi hoppas att detta ska öka intresse för elbilar ännu mer i Sverige. Detta stöd är gynnsamt i utvecklingen mot en fossiloberoende bilflotta där elbilen spelar en viktig roll. Från och idag kan alla nyfikna få på att bekanta sig med vår Nissan Leaf på Medborgarplatsen i Stockholm, diskutera tekniken och marknadsförutsättningar och kanske köra en elbil för första gången, säger Unto Lehtola, landschef på Nissan Nordic Sverige

 

Framtidens elbil

Nissan LEAF drivs av en kompakt frammonterad elmotor och är framhjulsdriven. Den 80 kW starka växelströmsmotorn levererar ett vridmoment på 280 Nm vilket ger en topphastighet på 145 km/h. Elmotorn hämtar sin energi från ett laminerat litiumjon-batteri som har en uteffekt på över 90 kW. Bilen levereras fullt utrustad med finesser som bromsenergiåtervinning, luftkonditionering, GPS, parkeringskamera och avancerade IT- och telematiksystem ombord. Innovativa anslutningsmöjligheter gör även att ägaren kan ställa in laddningsfunktioner, övervaka aktuell laddningsstatus, kvarvarande batterikapacitet samt fjärrstyra värmen eller kylan i kupén via sin mobiltelefon eller dator.

 

Nissan LEAF har nyligen blivit tilldelade fem stjärnor i European New Car Assessment Programme (Euro NCAP), vilket gör den till en av Europas mest säkra bilar. Dessutom tilldelades Nissan LEAF både världens och Europas bästa bil-pris 2011.

 

Denna vecka kör Nissan LEAF Tour in i Stockholm. Från 9 september till 15 september har du chansen att provköra Nissan LEAF - boka en tidboka en tid här.

 

 

Mer fakta från undersökningen:

  • En av sex nordiska bilägare (17 procent) har övervägt att köpa en elbil under det senaste året.
  • Intresset för elbilar är vanligast bland 18-30 åringarna samt i stora städer (över 100 000 invånare). Svenskarna visar störst intresse.
  • Två tredjedelar av bilisterna kör sällan mer än 175 km utan paus.
  • Tolv procent av respondenter som inte äger en bil idag överväger att köpa en elbil.
  • Kunskap om egenskaperna hos elbilar är fortfarande begränsad. Majoriteten av de nordiska bilisterna har antingen ingen egen åsikt om elbilar eller så anser de att traditionella bilar är bättre. Respondenterna är mest skeptiska till elbilens lämplighet som en familjebil eller dess funktion i kalla förhållanden. Norrmännen är mest kritiska i detta avseende.
  • En stor andel av de kvinnliga bilägarna kan inte peka på fördelarna med elbilens egenskaper. Hela 35 procent av kvinnorna var skeptiska till lämpligheten av en elbil som en familjebil.
  • Två tredjedelar av nordiska bilägare (65 procent) anser att staten bör stödja elbilen och dess utveckling (t ex genom beskattning).

Om undersökningen

Nissan har genomfört en panelundersökning, online, i Danmark, Sverige, Norge och Finland under juli månad 2011. Studien bygger på 4681 intervjuer i fyra länder och alla länder har genomfört fler än 1000 intervjuer. Online-panelerna är genomförda av CINT för Nissan.