INTELLIGENT SJÄLVRENGÖRANDE KAMERA - ETT EXEMPEL PÅ NISSANS INNOVATIONSKRAFT

 

  • Innovativ teknisk lösning som gör Nissans Safety Shield-funktioner underhållsfria
  • Vidvinkelkameran hålls fri från damm och smuts tack vare det intelligenta inbyggda självrengöringssystemet
  • Avancerat bildbehandlingssystem identifierar smuts på linsen
  • Nya Note introducerar premiumteknik och utmärkande design i B-segmentet

 

Helt nya Nissan Note, som lanseras till hösten, är fylld med innovativ teknik. Lane Departure Warning, Blind Spot Warning och Moving Object Detection utgör tillsammans Nissan Safety Shield och kompletterar den för B-segmentet unika AVM - Around Vew Monitor, 360-graders helikoptervy.

Dessutom finns en liten men mycket betydelsefull innovation som ser till att alla dessa funktioner fungerar optimalt - Nissans intelligenta självrengörande backkamera.

 

För att kunna erbjuda tekniska premiumlösningar i B-segmentet har Nissans ingenjörer länkat alla Safety Shield-funktioner till backkameran. Därmed behövs ingen dyr radar- och laserteknik eller framåtriktad kamera som i många premiummodeller - en kostnadsbesparing som Note-kunderna kan dra nytta av.

 

Eftersom så många funktioner är beroende av backkamerans vidvinkelvy insåg Nissans ingenjörer att linsen alltid måste vara fri från damm och smuts.

 

RichardPicton, Nissans Safety Shield-ingenjör säger så här: "Backkameran är avgörande för såväl Safety Shield-funktionerna som för AVM - Around Vew Monitor, bakåtvy. Kameralinsen får aldrig bli smutsig eftersom det skulle försämra systemets tekniska prestanda. Men vi ville inte överlåta rengöringen av linsen på föraren, så därför utvecklade vi det självrengörande systemet."

 

Utan ingrepp från föraren hålls backkameran fri från smuts och vattendroppar. Den helautomatiska funktionen är baserad på avancerade algoritmer som varje sekund bearbetar mer än 3 miljoner pixlar från backkameran för att avgöra om bilden är otydlig. Indata från vindrutetorkarnas funktion hjälper också till att fastställa de rådande körförhållandena.

 

Först tas kamerabilden emot och bearbetas till en vy som det mänskliga ögat lätt kan uppfatta. För att se utöver 180 grader skjuts kamerans konvexa lins ut från sin position på bakluckan. Den registrerar då en förvrängd bild som måste mappas om för att visas korrekt på den platta 5,8-tumsskärmen på Notes instrumentpanel.

 

Nackdelen med kamerans placering är att den är utsatt för smuts, damm och vatten som kan göra bilden oklar. Så nästa steg är en kontinuerlig analys som avgör om linsen är smutsig och sedan identifierar vilken typ av smuts som försämrar bilden. Det självrengörande systemet, som är tillräckligt intelligent för att kunna skilja mellan lera och regnvatten, använder sedan vatten och tryckluft för att rengöra linsen.

 

Picton förklarar: "Lätt damm avlägsnas bäst med tryckluft. Stänk av lervatten från en pöl kräver en fullständig tvätt, där vatten sprutas på linsen och blåses bort med luft".

 

Det finns till och med en funktion för regn: tester har visat att kameran fungerar bäst om den hålls våt med en liten men jämn vattenström, som förhindrar att större vattendroppar bildas och försämrar den bearbetade bilden.

 

Omfattande digital modellering och vardagstester har visat att vattenförbrukningen är minimal och att systemet drar en försumbar mängd vatten från vindrutespolarnas vattenbehållare.Tryckluften genereras av en liten kompressor monterad under Notes bakparti.

 

Att introducera premiumteknik och utmärkande design i B-segmentet är centralt för nya Notes attraktionskraft, där vi tillämpat innovativt tänkande på alla aspekter i bilens design och konstruktion.

Klicka på följande länk för att se videon: http://newsroom.nissan-europe.com/se/sv-se/Media/Media.aspx?mediaid=105565

 

Nissan Safety Shield-paketet innehåller följande 3 tekniska lösningar:

  • Blind Spot Warning

Detta Nissan-system, som tidigare endast kunnas fås till bilar i premiumklassen, använder sig av den vidvinkliga AVM-kameran bak för att upptäcka eventuella fordon i den döda vinkeln på respektive sida av Note. Om ett fordon detekteras i den döda vinkeln, tänds en diskret varningslampa i sidobackspegeln på den aktuella sidan. Om föraren använder blinkern för att byta fil och systemet har registrerat att ett annat fordon ligger i riskzonen, blinkar lampan och en varningssignal hörs.

  • Lane Departure Warning

En annan finess från premiumklassen som nu gör sin debut i B-segmentet är Lane Departure Warning som kan känna av om bilen är på väg att lämna sitt körfält. Man kanske skulle kunna tro att man för denna funktion skulle behöva ett radarsystem eller en kamera monterad fram, men Note använder sig faktiskt även här endast av den vidvinkliga AVM-kameran bak. Tack vare ett avancerat dataprogram kan systemet detektera även svaga, nedslitna vägmarkeringar vilket gör att det kan varna föraren om bilen är på väg att lämna sitt körfält när föraren inte använder blinkern. På ett smart sätt reglerar systemet automatisk sin känslighet på landsväg för att ta hänsyn till den speciella körstil som krävs här.

  • Moving Object Detection

Denna nya funktion bygger vidare på Around View Monitor och ger föraren en digital assistent som hjälper till att kontrollera om något närmar sig den väg som Note tar när man backar. Medan konventionella parkeringshjälpsystem endast varnar föraren för föremål som är i vägen, avger Moving Object Detection både en ljud- och ljussignal om någon eller något rör sig bakom bilen, t.ex. om ett barn närmar sig din backande Note bakifrån. AVM-kameran med sin konvexa lins sitter monterad på bakluckan och täcker en vinkel på över 180 grader vilket ger ett ojämförligt brett synfält bakom bilen. Backkameran har t.o.m. försetts med ett system som med hjälp av små vattenstrålar själv håller objektivet rent och dessutom torkar det genom att blåsa luft på det - allt för att kameran alltid ska kunna leverera en klar och tydlig bild. Kamerabilderna visas på Nissan Connect-systemets 5,8 tum stora display.