Nissan utvecklar sin vision om framtidens bilar på Genève Motor Show 2017

  • Nya Qashqai med förändrad exteriör, mer premiumfinish, ny teknologi och förbättrad dynamik
  • Den uppgraderade crossover-modellen finns under 2017 att få med den självkörande tekniken ProPILOT,
  • Den nya modellen ingår i Nissan Intelligent Mobility-program, som är vägledande för företagets utveckling av körteknologier och drivlinor

 

Nissans senaste steg på resan mot intelligentare bilar och bättre trafikmiljö står i fokus på Genève Motor Show 2017.

 

Nya Nissan Qashqai, som har fått en hel rad förbättringar av premiumdetaljer, en modern design och bättre dynamiska prestanda. Dessutom har Nissan Intelligent Mobility-teknologier införts i bilmodellen.

 

Idag bekräftar Nissan att en annan av dessa teknologier, det innovativa självkörande systemet ProPILOT, kommer att vara tillgängligt för Qashqai under 2017.

 

Nissan Intelligent Mobility är företagets modell för framtidens bilar, med målsättningen att nå noll utsläpp och noll dödsolyckor i trafiken.  Planerna meddelades för precis ett år sedan på Genève Motor Show 2016. Sedan dess har betydande framsteg gjorts inom alla de tre ben som tekniken vilar på: Intelligent Driving, som avser hur bilarna körs, Intelligent Power, som är vägledande för utvecklingen av elförsörjning till bilar samt Intelligent Integration, en bred investeringsstrategi för vilken roll bilar ska ha i samhället.

 

Under Intelligent Driving har man hittills genomfört en offentlig demonstration av Seamless Autonomous Mobility (SAM). Det är vidareutveckling av en teknologi från NASA. Den kommer att hjälpa självkörande bilar att navigera förbi oväntade hinder.

 

Nissans vehicle-to-grid-teknologi, som är en del av Intelligent Integration, testas nu i flera länder, bland annat Danmark och England. De första enheterna är ute hos kunder, som kan sälja energi tillbaka till elnätet.

 

Samma framsteg gör Nissans teknologi för begagnade batterier. Teknologin innebär att man utnyttjar batterier från begagnade Nissan LEAF-modeller. De första Nissan xStorage-enheterna finns redan i hem och på kontor. De förser till exempel Amsterdam Arena, hemmaplan för Ajax Football Club, med ström.

 

Nissan BladeGlider är en prototyp som visar hur en högpresterande elbil från Nissan kan skapa innovation och spänning - en viktig del av Intelligent Power-strategin.

 

Världens mest sålda elbil – Nissan LEAF – kommer att utrustas med det självkörande systemet ProPILOT när den helt nya generationen av modellen lanseras inom kort.

 

ProPILOT kontrollerar styrning, acceleration och bromsförmåga inom en fil på en motorväg. Det gör att föraren kan uppleva större trygghet, ökad kontroll och mer frihet. Systemet har redan tagits i bruk i Japan i modellen Nissan Serena.

 

För bara en vecka sedan genomfördes ett stort evenemang inför media på allmänna vägar i London, där en mer avancerad version av ProPILOT demonstrerades för första gången i Europa.

 

Så här säger Paul Willcox, ordförande för Nissan Europe: "Så mycket har uppnåtts på bara ett år sedan vi för första gången presenterade Nissan Intelligent Mobility-programmet med målsättningen att nå noll utsläpp och noll dödsolyckor i trafiken. Modeller som Nissan Qashqai, som presenterades på Genéve Motor Show idag, är bara början på vår resa mot intelligentare bilar och bättre trafikmiljö.”