NISSAN INVIGER SNABBLADDNINGSSTATION FÖR ELBILAR I KARLSKOGA

Den första snabbladdningsstationen för elbilar i Karlskoga är nu på plats. Laddaren är strategiskt placerad på McDonald's på Viaduktsgatan, alldeles invid motorvägspåfarten till E18 och öppnar upp ytterligare för en avgasfri bilpendling och möjliggör en ökning av elbilar i regionen.

I september 2012 invigdes den första snabbladdningsstationen på McDonald's restaurang i Lindvreten, utefter E4:an söder om Stockholm. Under 2013 har ytterligare två snabbladdningsstationer invigts i Uppsala och Helsingborg och idag invigs alltså ytterligare en, på McDonald's i Karlskoga.

"Tillsammans med partners som Fortum och McDonald's vill Nissan bidra till att utveckla miljö- och infrastruktur för elbilismen. Vi tror starkt på att ett tätt samarbete mellan biltillverkare och elbolag kommer att påskynda denna process", säger Alexandra Österplan, Communication Manager, Nissan i Sverige.

Det nordiska samarbetet grundar sig i ett avtal som Fortum och Nissan undertecknade i september 2012 och McDonald's är svensk partner. Syftet är att göra elbilen till ett attraktivt alternativ för alla bilförare. Därför byggs nu 50 snabbladdningsstationer för elbilar i de fyra nordiska länderna, varav 20 stycken i Sverige. På så sätt knyts de nordiska huvudstäderna ihop med gröna korridorer.

"Nu ger jag mina elbilsburna gäster ytterligare service när de stannar och äter hos oss och det känns jättebra. Tillsammans med Fortum och Nissan tar vi nästa steg mot ett grönare resande och erbjuder nu både snabb- och normalladdning", säger Patrik Forsman som äger och driver McDonald's i Karlskoga.

Fortum ansvarar för systemlösning, installation och service av snabbladdningsstationen och har mer än tio års erfarenhet av att utveckla laddlösningar för elbilar. Fortums koncept Charge & Drive erbjuder ett avancerat It system för övervakning och underhåll av laddstationerna samt enkla betalnings-lösningar och kundservice dygnet runt för slutkunden.

"Vi fortsätter att vidareutveckla Charge & Drive och med vår nya partners Nissan och McDonald´s tar vi ett viktigt steg mot framtidens elbilssamhälle. Med Charge & Drive lösningen blir det inte bara enkelt för dem som vill erbjuda laddning för elbilar, det underlättar också för elbilsförarna som smidigt kan hitta en snabbladdningsstation", säger Markus Hökfelt, nordiskt ansvarig för Charge & Drive inom Fortum.

Tekniska fakta:

Laddningsstationerna klarar snabbladdning med likström och ger ca 50 kW. Det innebär att en Nissan LEAF eller annat CHAdeMO-kompatibelt fordon som laddas upp till 80 % under ca 30 minuter kan köra ytterligare ca 15 mil. 

Om McDonald's i Sverige

Med ca 220 restauranger från norr till söder är McDonald's Sveriges ledande restaurangkedja. McDonald's har ca 12 000 medarbetare och är Sveriges största privata ungdomsarbetsgivare. Varje dag besöker ca 435 000 gäster någon av våra restauranger. Över 80 procent av restaurangerna ägs och drivs lokalt av egna företagare. McDonald's är idag restaurang-branschens enskilt största inköpare av svenskt nötkött.  Sedan 2010 är McDonald's certifierat av Astma- och Allergiförbundet inom ramen för Tryggare mat, som enda restaurangkedja i Sverige.