SÄLJSTART NÄRA FÖR NISSAN LEAF I SVERIGE

Nissan LEAF har äntligen kommit till Stockholm, efter att första gången ha kört på svensk mark i Almedalen i somras. Under veckan kommer nyfikna att få möjlighet att provköra den prisbelönta bilen på Medborgarplatsen i centrala Stockholm under Nissans LEAF Tour, ett turnerande elbilsevenemang som besöker de nordiska huvudstäderna. Nissan LEAF Tour är dock endast en försmak av vad som komma skall - försäljningen av Nissan LEAF i Sverige planeras komma igång i slutet av 2011.

 

Nissan LEAF har nyligen blivit belönad med fem stjärnor i EuroNcap vilket gör den till en av de säkraste bilarna i Europa. Den har även blivit utnämnd till både "European Car of the Year 2011" och "World Car of the Year 2011".

 

LEAF är en elegant, framhjulsdriven, fyradörrars halvkombi med en kompakt elmotor. AC-motorn ger effekt på 80 kW och har ett vridmoment på 280 Nm, vilket räcker till en topphastighet på 145 km/h. Elmotorn drivs av ett laminerat litiumjonbatteri utvecklat av Nissan som ger en uteffekt på mer än 90 kW.

 

Bilen har en räckvidd på 175 km mellan laddningar enligt tester gjorda enligt New European Driving Cycle (NEDC). Batteriet kan laddas från tomt till fullt på åtta timmar med en standardladdare, och från noll till 80 procent på 30 minuter under optimala förutsättningar med en snabbladdare.

 

Med ett pris på 329990 SEK (inklusive moms och med avdrag för den nyligen aviserade supermiljöbilspremien) kommer Årets Bil i Europa och Årets Bil i världen att kosta lika mycket som en vanlig familjebil, men ha avsevärt lägre driftkostnader. Priset inkluderar batteriet (som har en garanti om fem år eller 100 000 km), en fem års prenumeration på den unika telematiktjänsten, samt elbilsspecifik vägassistans. I Sverige beräknas driftkostnaderna vara mindre än 16 SEK per 100 km. Utan supermiljöbilspremie avräknad kostar Nissan LEAF 369990 SEK.

 

Nissan LEAF levereras fullt utrustad med luftkonditionering, satellitnavigering, parkeringskamera baktill, och ett snabbladdningsuttag. Utöver detta har bilen en innovativ smartphone-anslutning för fjärrstyrning av uppvärmning eller nedkylning av kupén vilket möjliggör en bättre räckvidd.

 

Bilen är även anpassad för det nordiska klimatet och kommer utrustad med följande funktioner:

  • Stolsvärme i både fram- och baksäte
  • uppvärmda speglar
  • uppvärmd ratt
  • Uppvärmningssystem för batteriet

- Nissan LEAF är tilltalande på flera plan - det är en utsläppsfri elbil med extremt låga driftkostnader, samtidigt som den är en praktisk familjebil och kul att köra. Detta är en kraftfull kombination och Nissan LEAF lockar redan stort intresse från potentiella kunder. Vi är glada att höra att den svenska regeringen har aviserat att man ska stötta utsläppsfri mobilitet, säger Guillaume Cartier, Managing Director, Nissan Nordic Europe.

 

Intresserade kunder ska bege sig till Nissans webbsida - www.nissan.se - där de kan hitta mer information om denna banbrytande bil samt skicka in en intresseanmälan.

 

Leveranser av Nissan LEAF har redan påbörjats i Storbritannien, Nederländerna, Irland, Portugal och Frankrike. Beställningar tas även emot i Schweiz, Spanien och Belgien, och kunder på dessa marknader förväntas få sina bilar levererade inom en snar framtid. I Norge och Danmark kommer försäljningen starta under hösten. I Sverige förväntas de första bilarna levereras under första kvartalet 2012.